Trogir/Split | 1 week A

Kornati Nationaal Park

dag1

De Kornati archipel, een wonder der natuur

De ‘Kornati’ Archipel bestaat uit 152 eilanden. 89 daarvan hebben de speciale beschermingsstatus van de Kroatische en Wereld Erfgoed en zijn daarmee Nationaal Park. De totale oppervlakte is ong 70 km². Karakteristiek voor de Kornati eilanden zijn haar grote verscheidenheid aan gevormde, vreemde en ongewone reliëfstructuren zoals de hoge kliffen. De zeeën van Kornati zijn rijk met vis; vissen, duiken en andere watersporten zijn in deze regio fantastisch te noemen. Aangezien de Kornati archipel tot een van Kroatisch meest mooie en schone natuurgebieden behoort, dient iedereen de regels voor de natuur te respecteren.

Trogir

dag1

Trogir, een en al openlucht museum

Trogir ligt in de baai van Kaštela, 27 km van Split. Trogir heeft een middeleeuwse erfenis, UNESCO heeft in 1997 Trogir toegevoegd op de lijst van werelds cultureel erfgoed. De oude kern ligt een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Verschillende periodes in de geschiedenis zijn nog goed te zien in de oude stad. De stad is het best bewaarde Romaans Gotisch complex van Centraal Europa. De middeleeuwse kern wordt omgeven door muren, en omvat een kasteel met toren en verschillende paleizen. De kerk van Sint Laurentius is het meest uitgesproken werk uit de Romaans Gotische stijl in het land. De wijdere omgeving rond Trogir karakteriseert zich door zijn groene vegetatie, verschillende eilandjes, rots en kiezel stranden.


Dag 1 | Trogir – Sicenica Cove – Stupica Vela Cove - Kaprije, 27 nautical miles

dag1

Natuurlijke baai van Kaprije

De 1ste zeildag gaat naar het eiland Kaprije, 27 nm van Trogir. Na een paar uur zeilen langs de kust is de mogelijkheid een pauze te nemen in Sicenica baai. Ga voor anker in het binnenste gedeelte van de baai, waar het goed beschut liggen is. Een alternatief is de Stupica Vela baai bij het eiland Zirje.

Het eiland Kaprije is autovrij, en slechts 7km² groot. Het enige dorp op het eiland heet ook Kaprije. De Saint Peter’s kerk, gebouwd in de 16e eeuw, is een bezoekje waard.
Het dorp Kaprije, aan de west kant van het eiland, heeft een kleine haven. Indien er geen ruimte is, ga naar de ACI Marina van Vodice. (8 nm)

Dag 2 | Kaprije – Vela Smokvica eiland – Lavsa eiland – Piškera, 15 nautical miles

dag1

Vela Smokvica

Onderweg naar Piškera, na ong 11nm, is een stop in de Lojena baai op Vela Smokvica, de moeite waard.
Lavsa, met het eveneens gelijknamige dorp Lavsa aan de noord-oost kant van het eiland, is prima om te ankeren. Echter, met sterke wind, is de marina van Piškera, slechts 1,5nm verderop, aan de noordkant van het eiland Panitula Vela, een goed alternatief.
Om door het Kornati Nationaal Park te kunnen zeilen, wordt dagelijks een bijdrage gevraagd.
Let op: er zijn in het Kornati ‘kanaal’ en het gehele Nationaal Park vele riffen en ondieptes.

Dag 3 | Piškera – Vrulje – Telašćica – Žut, 15 nautical miles

dag1

Telašćica in het uiterste zuiden van Dugi Otok

Vanuit Piškera richting het noorden liggen de eilanden Veli Rasip en Mali Rasip. Vaar verder naar Vrulje op Kornati eiland waar een pauze de moeite waard is. Vrulje is een klein dorp aan de west kant van de baai.
Natuurpark Telašćica ligt in het uiterste zuiden van Dugi Otok. Het wordt gevormd door een diepe baai, waar je nauwelijks bewoonde wereld aantreft. De baai biedt uitstekende ankerplaatsen voor schepen in alle soorten en maten. Op de meeste plaatsen zijn ankerboeien neergelegd, om het onderwaterleven zo min mogelijk te beschadigen. In het eiland bevindt zich het zoutwater meer ‘Mir’, wat ‘rust’ betekent.
Om naar Žut te komen, moet men door Mala Proversa varen, volg de haven en stuurboord lichten van de passage. De ACI Marina bevindt zich in de baai van Podrazanj, aan de noord-oost kust van het eiland Žut.

Dag 4 | Žut – Vrgada – Murter, 15 nautical miles

dag1

Murter, verbonden met het vasteland door een brug

Vrgada eiland is schitterend om een zwempauze te houden. Vanuit hier naar Murter is het slechts 4nm. Zeil door het kanaal tussen Zminjak en Veliki Vinik en rond het eiland Tegin.
Het eiland Murter ligt voor de kust bij de stad Šibenik. Het is het grootste en dichtstbij het land gelegen eiland voor die kust, behorende tot de Šibenik archipel. Het grotere gedeelte van het eiland is bedekt met oude olijf- en vijgebomen, welke de traditionele cultuur vormen van de bewoners. Sinds de prehistorie is het hier al bevolkt geweest, dat bewijzen de ruïnes van de oude Romeinse stad Colentium. De marina van Murter bevindt zich in de baai van Hramina.
Het eiland is bij de plaats Tisno via een brug verbonden met het vasteland.

Dag 5 | Murter – Tijasčica baai – Primošten, 23 nautical miles

dag1

Primošten

14 nm zuidelijk van Murter ligt het eiland Tijat, met de mogelijkheid een stop te maken in Tijasčica baai, een onbewoonde baai in het zuid-oostelijk deel van Tijat.
Primošten is het stadje op het vaste land waar een kleine haven is; of iets verder bevindt zich de marina Kremik in de baai van Peles.

Dag 6 | Primošten – Trogir, 6 nautical miles

dag1

Trogir

Terug naar Trogir kan door het vaste land te volgen, een stop halverwege in ‘Stari Trogir’ , wat ‘Oud Trogir’ betekent, een baai halverwege Primošten en Trogir, is de moeite waard.

LET OP!
Deze routebeschrijving is niet bedoeld als vervanging van ‘pilot-books’ of ‘marine-charts’.
Sailpoint Kroatië is op geen enkele wijze aansprakelijk voor ongemakken of problemen ontstaan door het volgen van deze of andere routebeschrijvingen.