Rovinj

Rovinj stad informatie


Rovinj wordt wel de sfeervolste plaats aan de Kroatische kust genoemd. Het oude stadje is gebouwd op een schiereiland voor de kust. Van verre te herkennen aan de kerk, met boven op de toren de Sveta Eufemia.
Overal in de oude stad zijn de invloeden van de Romeinen en Venetianen terug te zien. De aanblik van de oude stad over het water is schitterend. De bebouwing van de met veelal pastelkleuren geschilderde huizen loopt tot aan het water. Rovinj kent vele omhooglopende straatjes in de oude stadskern. Door de smalle straatjes is het heerlijk dwalen. Vele galerieën en kunstenaars hebben zich hier gevestigd.

Rovinj is ooit gesticht als nederzetting van de Histriers, en lag toen nog op een eiland met een heuvel als ondergrond. In 129 voor Christus namen de Romeinen het over en ging de plaats Ruginum heten. In 1199 kwam Rovinj onder protectie van Dubrovnik te staan, maar in de 13e eeuw was Rovinj een van de eerste plaatsen die onder Venetiaans gezag kwam te staan. Pas in 1763 werd het kanaal gedicht tussen de oude stad en het vasteland. Sindsdien ligt het stadscentrum op een schiereiland. 

Buiten de stad, op het vasteland liggen tal van toeristencomplexen.
Van april tot oktober is de stad een toeristische trekpleister, rondom Rovinj bevinden zich dan ook vele bungalowparken en campings, ook hotels en privé onderkomens zijn er overal te vinden.
In de nabijheid van Rovinj liggen 22 eilanden en eilandjes voor de kust.

 


Bezienswaardigheden Rovinj

Een wandeling door de oude stad loont de moeite. Bezoek onder meer de oude haven, waar de vele authentieke vissersboten naast de vele rondvaartboten te bezichtigen zijn. Vanuit de haven kunt u naar het hoofdplein – Trg Marsala Tita – wandelen. Hier vindt u een fraaie fontein voor de klokkentoren, waarop de Venetiaanse leeuw te zien is. Ook zijn er een aantal zeer karakteristieke panden rondom het plein gevestigd, waaronder het voormalige raadhuis, daterend uit de 17e eeuw. 

Wanneer u vervolgens onder de Balbi-boog doorloopt (vroeger was dit een oude stadspoort), komt u in een doolhof van smalle straatjes terecht. Wandel onder meer door de Grisia-straat, welke langzaam bergopwaarts gaat naar het hoogste punt van de stad. In de zijstraatjes ziet u met plantenbakken opgevrolijkte binnenplaatsen, overwelfde doorgangen, achteraf-restaurantjes en nog veel meer. 

Uiteindelijk komt u uit bij de St Euphemia kerk met zijn karakteristieke campanile. De kerk zelf is een aantal keren verbouwd en vertoont daardoor een mengeling van stijlen. De campanile dateert echter al uit 1677 en is onveranderd gebleven. Vanuit de kerk leidt een smalle trap met 183 treden omhoog. Wanneer u deze treden overwonnen heeft, wacht u een prachtig uitzicht op de daken van Rovinj en de eilanden voor de kust.