UNESCO zeilroute

8395 views, 0 reacties, 554 dagen geleden

Kroatië, bekend om de ruim 1000 eilanden, bewoond en onbewoond, de kristal heldere zee en het vele cultureel erfgoed onder bescherming van UNESCO, is één van de meest attractieve zeilbestemmingen in de wereld.


Wilt u een week ontspannen zeilen op de Adriatische zee en tegelijk van een culturele vakantie genieten? Lees dan verder, wij hebben een interessante route voor u samengesteld!
Alle plaatsen in de route staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO of zijn Nationaal Park.Van Dubrovnik naar Split/Trogir (of vice versa)

Dag 1 - Dubrovnik
Dubrovnik, één van de mooiste steden van de Adriatische kust, ligt in het uiterste zuiden van Kroatië. Dubrovnik wordt vanwege z’n schoonheid ook wel de ‘Parel van de Adriatische zee’ genoemd.
Vanwege de imposante stadsmuren en de natuurlijke schoonheid van de oude stad, heeft Dubrovnik door de eeuwen heen veel kunstenaars, historici, onderzoekers van allerlei aard en uiteraard reizigers van over de hele wereld, aangetrokken. Historische monumenten die

zeker een bezichtiging waard zijn, zijn het Franciscanerklooster met de 14e -eeuwse kruisgang en de nog intact zijnde Apotheek. Er wordt wel gezegd dat dit de eerste apotheek ter wereld is.
Dubrovnik heeft ruim 50.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.


Dag 2 – Dubrovnik –Mljet (Prožurska Luka)
Het eiland Mljet is het groenste Adriatische eiland. Een derde van het eiland gebied is nationaal park dat ruim 100 km2 omvat. Mljet werd Nationaal Park vanwege de uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en rijkdom van flora en fauna. Talrijke stranden (zand stranden in Saplunara), vissen en kreeften en een overvloed aan culturele en historische monumenten, maken het een zeer aantrekkelijke toeristische bestemming.


Dag 3 | Mljet – Korčula

Het eiland met dezelfde naam als zijn hoofdstad, Korčula (in het Venetiaans ook bekend als Curzola) is ongeveer 47 km lang en circa 7 km breed. Korčula is een dichtbegroeid eiland met veelal een dichte bebossing met vooral eiken en dennenbomen en allerlei struikgewas. De kust kenmerkt zich door mooie baaien, grotten en helder water.
De belangrijkste inkomstenbron van Korčula is toerisme. Ook word er olijfolie en wijn geproduceerd. Bekende lokale wijnen uit deze streek zijn de Grk en de Gosip.


De stad Korčula is een schilderachtig historisch vestingstadje met nauwe straatjes en oude gebouwen, dat vooral in de zomermaanden een drukke gezellige toeristische trekpleister is. Korčula claimt de geboortestad van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Marco Polo te zijn. Korčula heeft een grote moderne jachthaven.Dag 4 | Korčula – Palmižana

Palmižana ligt in een mooie baai aan de noordkant van St Klement eiland, het grootste eiland van de ‘Pakleni Otoci’. Deze onbewoonde eilanden liggen ten zuidwesten van het bekende eiland Hvar. Het eilandje Šćedro is bedekt met dennenbomen en maquis. Er zijn Illyrische graven en delen van een romeinse villa gevonden. Als de ACI Marina van Palmižana vol is, kun je bij het eiland Šćedro in de baai van Lovisče voor anker gaan.


Dag 5 | Palmižana – Hvar Stari Grad
Stari Grad is een kleine stad aan de noordkant van het eiland Hvar en betekent letterlijk ‘Oude Stad’. Hier zijn dan ook de oudste overblijfselen van het eiland gevonden en het is één van de oudste nederzettingen op de Adriatische eilanden. Het cultuurlandschap rondom Stari Grad is sinds 2008 UNESCO Werelderfgoed. In de zomermaanden is het behoorlijk druk op Hvar.


Dag 6 | Hvar Stari Grad – Blaca Rogač (eiland Šolta)
Šolta is wat minder bekend dan Hvar, maar zeker niet minder mooi. Het eiland heeft vele baaien en inhammen en beslaat een oppervlakte van 52 km2.
De baai van Nečujam ligt zeer beschut aan de noordkant van het eiland Šolta. Let op: aan het eind van de baai bevinden zich onderwater muren, overblijfselen van een Oud-Romeinse boerderij. Er zijn op veel verschillende plaatsen op het eiland ruïnes van oude villa's te vinden. Er staan een aantal kleine kerken die uit de middeleeuwen stammen.


Dag 7 | Šolta, Rogač – Trogir

Trogir ligt in de baai van Kaštela, 27 km van Split. Trogir heeft een middeleeuwse erfenis en is één en al openlucht museum. De oude kern ligt op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Verschillende periodes in de geschiedenis zijn nog goed te zien in de oude stad. De stad is het best bewaarde Romaans Gotisch complex van Centraal Europa. De middeleeuwse kern wordt omgeven door muren, en omvat een kasteel met toren en verschillende paleizen. De kerk van Sint Laurentius is het meest uitgesproken werk uit de Romaans Gotische stijl in het land. De wijdere omgeving rond Trogir karakteriseert zich door zijn groene vegetatie, verschillende eilandjes, rots en kiezel stranden.


OF: Dag 7 | Šolta, Rogač – Split
Split is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. De stad heeft ruim 230.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Kroatië, na Zagreb.
De stad Split heeft een oude kern met moderne winkelstraten en veel uitgaansgelegenheden. De belangrijkste bron van inkomen in Split is toerisme. Omdat veel van de eilanden voor de kust van Dalmatië alleen vanuit Split te bereiken zijn, is de stad ook een belangrijk verkeersknooppunt. In de haven tref je daarom ook veel beroepsvaartschepen aan. Aan de westrand van het centrum ligt de beboste heuvel Marjan, met daarop enkele kerkjes, een dierentuin en een begraafplaats.


Een week zeilen in Kroatië waarbij u de schoonheid van de natuur combineert met een bezoek aan verschillende culturele plaatsen die de bescherming van UNESCO genieten, is een unieke ervaring!

Voor meer informatie over deze unieke zeilbestemmingen en deze door Sailpoint samengestelde UNESCO zeilroute, neem contact met ons op!

LET OP!
Deze routebeschrijving is niet bedoeld als vervanging van ‘pilot-books’ of ‘marine-charts’.
Sailpoint Kroatië is op geen enkele wijze aansprakelijk voor ongemakken of problemen ontstaan door het volgen van deze of andere routebeschrijvingen.

Wind(richtingen) in Kroatie

1393 views, 0 reacties, 562 dagen geleden

Gaat u zeilen in Kroatië? Vergroot uw kennis van de verschillende winden in Kroatië!


Wanneer u een zeilboot huurt in Kroatië, is het verstandig op de hoogte te zijn van de verschillende winden die in Kroatië veel voorkomen. 


Sailpoint Kroatië geeft hieronder uitleg over de meest voorkomende winden en windrichtingen. De laatste alinea geven wij tips hoe u de veranderingen in de weersomstandigheden kunt herkennen. Het beste advies is echter altijd: hou de weersverwachting en de barometer in de gaten.Maestral

Dit is de meest voorkomende wind in de zomer. Deze thermische wind waait vanuit het Zuid-Westen. Ze begint meestal in het Noorden van de Adriatische Zee en spreidt zich dan uit langs de hele Adriatische kust. Ook in de Zuidelijke eilanden kan de Maestral later in de middagen gaan waaien, waar hij zelfs 20 tot 25 knopen kan bereiken. 
Bent u in de omgeving van de eilanden Hvar of nog zuidelijke zoals bijvoorbeeld Mljet, hou hier rekening mee wanneer u voor anker de nacht door wilt brengen. Bora

DE wind waar een ieder het over heeft, de Bora, in het Kroatisch ‘Bura’. Deze bekende wind is een Noord-Noord Oosten wind van het 4de quadrant. De Bora wind is ’s winters het sterkst, maar kan ook in de zomermaanden behoorlijke koele lucht met zich meebrengen, speciaal wanneer het hoge luchtdruk gebied vanuit de hoger gelegen gedeeltes van de Dinarische bergketen naar de kuststreken rolt. 

Dit kan soms leiden tot stevige daling van de temperatuur en venijnige windvlagen.
De Bora maakt zeilen moeilijk omdat de wind kan variëren in sterkte en richting met vlagen van 15 tot 40 knopen in enkele seconden. In de zomer is de Bora meestal van korte duur. Zorg dat u of in een veilige haven ligt en wacht tot de Bora afneemt, of op ruime zee zit.Jugo

Deze ook veel voorkomende wind waait vanuit het Zuid-Zuid Oost, vindt z’n oorsprong in de Sahara en brengt warme, droge, tropische lucht met zich mee. Wanneer de Jugo zich mengt met de koudere, nattere lucht van de maritieme cyclonen, kan de Jugo tot zomerse stormen en regen leiden. De Jugo kan aanwakkeren tot wel 55 knopen en hoge golven, echter komt het meest voor in het voor- en najaar.Lebić

Deze wind, die ook vaak in de hoogzomer maanden waait, komt vanuit het Zuiden-Zuid Westen en brengt vaak zware onweersbuien met zich mee, die lokaal “Neverin” genoemd worden.
Vaak is zeilen tijdens deze buien onmogelijk. Vanwege de windkracht die de stormen kunnen bereiken, is het advies tijdig voor goede beschutting en een veilige ankerplaats te zorgen. 
Ook hier geldt; hou de weersverwachting goed in de gaten!Tramontana 

De Tramontana waait vanuit het Noorden en komt rechtstreeks uit de Alpen. Deze wind is fris en zorgt voor zeer helder weer en een hoog drukgebied. De Tramontana is een prima wind om in te zeilen. Levante 

In de zomer komt vaak in de nacht de Levante voor, een Oostelijke wind die voor verkoeling zorgt en waait tot de zon opkomt. Ideaal om ‘s nachts mee te zeilen, maar ook om te slapen!

In de zomer waait overdag meestal de Meastral en ’s nachts de verkoelende Levante.Hoe herkent u de veranderingen in weersomstandigheden?
Wanneer de zon volledig ’s avonds ondergaat in de zee, is dit vaak een teken van stabiliteit.
Bij verslechtering van de weersituatie, vormen zich tijdens de dag cirrus wolken. De barometer daalt. De wind draait naar Zuid-ZuidWest, van zwak naar toenemend hard, windkracht 4-5. 
Indien de barometer ’s middags snel daalt, is de kans groot dat een Neverin opkomt (onweersbuien en windvlagen).

Check-in voor uw zeilvakantie in Kroatië!

767 views, 0 reacties, 588 dagen geleden
U wilt een onbezorgde zeilvakantie in Kroatië, hoe zorgt u ervoor dat u teleurstellingen voorkomt? Lees hieronder enkele tips over de start van uw zeilvakantie en het charteren van een jacht in Kroatië.


Aankomst in de basis

Kroatië is een van Europa's top bestemmingen voor zeilers, zowel voor lokalen als voor toeristen vanuit de gehele wereld die genieten van het weer, de schone Adriatische zee, de ongerepte natuur en de uitstekende zeilmogelijkheden. Het is daarom verstandig je voor te bereiden op bijvoorbeeld drukte in de jachthavens en charter bases op de zaterdagen in het hoogseizoen. Om uw vakantie ontspannen te starten, kunt u beter niet in de ochtend al naar de jachthaven / base te komen. Het charter personeel is tot het middaguur erg druk met check-outs van de boten en de voorbereidingen voor de volgende check-ins, zoals schoonmaak, (kleine) reparaties, zeilen checken etc. U kunt bijvoorbeeld de ochtend gebruiken om uw boodschappen te doen of wat van de omgeving te zien. De meeste jachthavens liggen dicht bij de stad of een badplaats.


Check-in
Zoals beschreven in de voorwaarden, zal uw zeiljacht uiterlijk om 17:00 klaar voor de check-in zijn. Bij sommige charteraars kunt u extra betalen voor ‘early check-in’. In de voorwaarden van de charteraar, die u altijd van ons bij boeking krijgt toegestuurd, zijn alle gegevens over het charteren van uw zeiljacht vermeld. Ook alle details over de boot, apparatuur, zeilen enz. Neem de tijd bij het inchecken en vraag het personeel alles wat u wilt weten. Denk vooral niet: daar kom ik onderweg wel achter… Neem ook de tips van het personeel ter harte omdat zij voor elke boot in hun vloot precies weten wat voor die boot uniek en specifiek is. Maak eventueel foto’s van sommige delen van het schip, voor het geval u bij het uitchecken de schuld krijgt voor het veroorzaken van eventuele schade.


Extra kosten bij check-in
Door Kroatische regelgeving zijn er een aantal rekeningen die moeten worden betaald met cash geld. Allereerst de tourist tax, die wij al in de offerte vermelden. Deze is voor 2016 €1,- per persoon per dag. In de basis betaalt u ook de zogeheten transit log, wat meestal bestaat uit de crewlist, een eindschoonmaak en een aantal extra kosten die per charteraar kunnen verschillen. De verplichte (afkoop) verzekering of borg wordt meestal betaald in euro’s (cash) of als een pre-geautoriseerde creditcard slip.
Verder kunt u dit jaar in Kroatië vrijwel nergens nog met de Euro betalen, maar gebruikt u de Kroatische Kuna. In iedere jachthaven en stad(je) zijn meerdere pinautomaten aanwezig.


Alen Čehić van Sailpoint Kroatië heeft altijd met iedere gast persoonlijk contact en verzorgt een uitgebreide briefing voordat u naar uw zeilbestemming afreist. Alle essentiële informatie en antwoorden op uw vragen zullen dan besproken worden.

Wij wensen u een onbezorgde en goed voorbereide zeilvakantie in Kroatië!