Het groene goud

Het groene goud

Als u gaat zeilen in Istrie vergeet dan niet de olijfolie aan boord mee te nemen

Iedere keer als ik in Kroatië, vanuit Rovinj ga zeilen in Istrie, wil ik de geneugten van het landelijk leven aan boord met me meenemen. De originaliteit van de lokale producten is niet alleen op het vaste land om van te genieten, ook op zee komen ze uitermate goed tot hun recht.Een van de topproducten is de Istrische olijfolie, ofwel het groene goud.

De geschiedenis leert dat de Mediterraanse kusten de beste grond hebben olijfbomen te laten groeien. De oude Romeinen vonden de olieproductie uit en hebben in Kroatië de olie cultuur ontwikkeld. Talloze bewijzen zijn nog te vinden in de gezonken schepen die olijfolie in amfora’s vervoerden van Kroatië naar Italië, Griekenland en andere landen rondom de Middellandse Zee.

In het Noordelijk gedeelte van Kroatië, in Istrie, vind je de bekendste olijfsoort, de ‘Buza’. In en rond de dorpen van Bale en Vodnjan is het in oktober een ongekende drukte rondom de olijfpluk en de pers fabriekjes. De olie uit dit gebied is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, wat bewezen is door de vele prijzen die op de internationale olijf beurzen gewonnen worden, speciaal in de laatste jaren. De productie is de laatste jaren ook sterk toegenomen, vele bomen worden geplant op de vruchtbare bodem van Istrie. De ontwikkeling van de olijfolie industrie heeft een flinke impuls gehad en maakt een snelle groei door, waarmee ook de kwaliteitscontrole en toezicht steeds strenger is geworden.Mooi te zien is dat vele jongeren agrarische studies afronden en de originele manier en werkwijze waarmee hun ouders en grootouders de olijfgaarden altijd hebben onderhouden, van hen overnemen en er een modern bedrijf van maken.

Tijdens uw zeilvakantie in Kroatië, is een goede fles lokale olijfolie onmisbaar voor de lekkere lunches en avondmaaltijden aan boord. Perfect voor in de sla, maar ook prima om in te bakken.

Een bekend gezegde in Kroatië luidt: een vis moet 3x zwemmen: 1x in de zee; 1x in de olijfolie en 1x in de wijn.Over dit laatste vertel ik u graag meer in een ander blog!

Olijfolie; niet alleen om te eten…..Vroeger had ik geen zonnebrand cremes en werd ik door mijn moeder altijd met olijfolie en een beetje citroensap ingesmeerd. Ik ben nooit verbrand en mijn huid voelt nog steeds zacht en soepel aan! Voor ons is olijfolie een medicijn en een manier van leven.

Zelfs als wij in de meest moderne zeiljachten regatte racen, een fles lokale olijfolie is altijd aan boord!