In de oudste villa van Opatija, villa Angiolini, is het Kroatische museum voor toerisme gehuisvest. In deze villa is sinds kort een expositie onder de titel “Van modderbad tot wellness” samengesteld. Opatija, in het noordelijk deel van het schiereiland Istrie, kent een lange historie van kuuroord en wellness. In deze expositie vind je een compleet beeld van het ‘kuurtoerisme’ in Kroatië, dat zich vanaf het midden van de achttiende eeuw in behoorlijk rap tempo heeft ontwikkeld. De eerste aanzetten tot toerisme in Kroatië bestonden feitelijk uit dit ‘kuurtoerisme’. In deze regio werden thermale baden al in de Oudheid gebruikt om gezondheidsredenen. Aan de Adriatische kust ontstonden er later nieuwe badinrichtingen, die gebruik maakten van de heilende werking van zon, zee, zand en locale kruiden.
In 1884 werd in Opatija eerste hotel voor kuurgasten gebouwd, hotel Kvarner. Al in 1889 werd Opatija officieel uitgeroepen tot kuuroord. Daarna volgen soortgelijke kuuroorden in Lovran, Rovinj, Crikvenica en op de eilanden Brioni, Lošinj en Hvar.
BinnenlandOok in het binnenland van Kroatië werden al snel daarna rond thermo-minerale bronnen thermale baden met bijbehorende hotels gebouwd. Vooral Topusko in het binnenland, richting Zagreb, heeft een interessante geschiedenis. Het is een van de weinige kuuroorden in Europa met een turfbiotoop. De Romeinen wisten al van de geneeskrachtige modder die dit oplevert: zij bouwden hier in de eerste eeuw voor Christus de stad Ad Fines pal naast de thermale bronnen.
De tentoonstelling in Opatija, “Van modder tot wellness” toont vele objecten die te maken hebben met het ‘kuurtoerisme’ in Kroatië, zoals ligstoelen en badpakken van weleer en oude ansichtkaarten die reclame maakten voor een van de kuuroorden. Ook kun je op de expositie de kuuroorden bij Rovinj en op Brioni bezichtigen waarvan Oostenrijkse industriebaronnen begin twintigste eeuw een elite bestemming maakten. Zo werd Brioni ineens van een eilandje met een handvol inwoners een geliefd reisdoel van de rijken.