Asperge seizoen

Asperge seizoen

Net als in Nederland is ook in Kroatië het voorjaar het seizoen van de asperges. Naast de geteelde asperges zijn vooral de wilde groene asperges favoriet. Deze dunne en lange groene asperges groeien boven de grond in het wild, soms bijna niet te onderscheiden van andere grassoorten. Daardoor is het voor de leek een kunst ze te vinden. Eenmaal een bos wilde asperges bij elkaar geplukt, worden ze, met eieren en prsut, veelal gegeten voor de lunch.

Asperge festivals Deze wilde asperges worden tot ver over de grens geprezen; een trendsettend Amerikaans blad over de cultuur van het eten en drinken en gastronomie reizen, heeft een artikel geweid aan het Festival van de Wilde Asperge in Lovran. In het artikel is te lezen dat deze wilde asperges groeien op de hellingen van het Učka-gebergte en dat ze een zachte smaak hebben dankzij het mengsel van berg- en zeelucht. Ter ere van deze wilde plant organiseert Lovran ieder jaar in april een festival waar de restaurants talrijke gerechten met wilde asperges aanbieden. Het hoogtepunt is de „vela fritaja“, een enorme kajgan-saus met 1000 eieren en een grote hoeveelheid asperges, die in een pan met een omtrek van twee meter wordt bereid. Naast Lovran worden in vele dorpen in Kroatië festivals gehouden vanwege het aspergeseizoen. Toeristen worden uitgenodigd de wilde asperges te komen plukken en kunnen in workshops leren hoe ze volgens oud Kroatisch recept te bereiden.