Leaflet | © OpenStreetMap, Map data: © OpenSeaMap contributors

Touristische Zeilroute

Routebeschrijving vanuit Trogir – 1 week

Trogir ligt in de baai van Kaštela, 27 km van Split. Trogir heeft een middeleeuwse erfenis, UNESCO heeft in 1997 Trogir toegevoegd op de lijst van werelds cultureel erfgoed. De oude kern ligt een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Verschillende periodes in de geschiedenis zijn nog goed te zien in de oude stad. De stad is het best bewaarde Romaans Gotisch complex van Centraal Europa. De middeleeuwse kern wordt omgeven door muren, en omvat een kasteel met toren en verschillende paleizen. De kerk van Sint Laurentius is het meest uitgesproken werk uit de Romaans Gotische stijl in het land. De wijdere omgeving rond Trogir karakteriseert zich door zijn groene vegetatie, verschillende eilandjes, rots en kiezel stranden.

Tussen Trogir en het eiland Vis zijn verschillende opties om een zwem en lunch pauze te nemen. Na ong 6nm is een mogelijkheid om voor anker te gaan tussen de Krknjaši eilanden. Hier lig je goed beschut bij wind uit W en NW; minder goed bij wind vanuit E of SE. Indien dat het geval is, ga dan voor anker aan de noord-westelijke kant van Saskinja eiland, zeker zo mooi voor een zwempauze. Saskinja ligt slechts enkele minuten varen naar de baai van Sesula. Een andere optie is, ipv al na 6nm voor anker te gaan, 23nm door te varen naar Rogacic baai bij het eiland Vis. Dit is een kleine, rustige baai, slechts 2 nm van de stad Vis op het gelijknamige eiland.

Voordat je van Vis vertrekt, check de weersverwachting om je ervan te verzekeren dat er geen Zuidoostelijke wind verwacht wordt waardoor je verrast zou kunnen worden. Indien de verwachting inderdaad Sirocco is, is het verstandiger om de route bij te stellen, bijvoorbeeld richting de baai van Stonica, die goede bescherming biedt en een goed uitgangspunt is voor Palmižana.

Het eiland Vis heeft een oppervlakte van zo’n 90 km2. Het eiland was tot 1989 een militaire basis en niet toegankelijk voor toeristen. De natuur is dan ook vrijwel onaangetast. Er zijn veel kleine baaien en kiezelstrandjes. De hoodstad heet ook Vis en ligt aan de noord-oostkant van het eiland. Het dorp bestaat uit twee delen: het noordwestelijke deel dat Luka heet en het zuidoostelijke deel dat Kut heet. Luka is iets moderner en heeft meer bezienswaardigheden. Kut bestaat vooral uit 16de-eeuwse huizen met schilderachtige smalle straatjes.

Via de Baai van Tiha, waar het goed voor anker gaan is voor een zwempauze, naar het kleine eiland Biševo, dat bekend staat om de ‘blauwe grot’, waar je met de bijboot roeiend naar binnen kunt. Voor anker gaan is vrijwel onmogelijk vanwege de diepte, best is in ‘shifts’ de grot in te gaan, zodat iemand met de zeilboot in de buurt blijft. Zeker de moeite waard om de schitterde lichtval in het blauwe water te zien weerkaatsen!

Komiža is een klein vissersdorp op het eiland Vis, en ligt zo’n 15 km van de hoofdplaats Vis. De plaats ligt aan een brede baai aan de westkant van het eiland. Komiža is het centrum voor visserij van het eiland en heeft naast een aantal zeer goede vis restaurants ook een visserijmuseum. Veel ligplaatsen aan de kade zijn er niet.

Vinogradisče baai is een van de vele inhammen aan de zuidkant van het eiland St. Klement. St Klement is een van de Pakleni Otoci (eilanden) voor de zuidkust van Hvar. Palmižana ligt aan de noordkant van het eiland en heeft een ACI marina. Vanuit hier gaat er een taxi boot naar Hvar, wat een bezoek waard is. Hvar is de laatste jaren helemaal ‘in’ en wordt wel het nieuwe Monte Carlo van de Adriatische kust genoemd. Vooral zien en gezien worden is waar het hier om gaat. Wanneer de jachthavens van Hvar en Palmižana vol zijn, wat in de zomermaanden vaak het geval is, is Vinogradisče baai is een prima uitwijk om voor anker te gaan.

De volgende dag is afhankelijk of je de nacht in Hvar doorbrengt. Als dat het geval is, zeil tot Milna. Zo niet, richting Vrboska. Anderhalve mile rond Pelegrin, neem een zwempauze in de baai van Parja, of ga nog 9nm door naar de baai van Žukova, ook een mooie plaats om voor anker te gaan. Nog 7nm naar Vrboska, een dorpje aan het eind van een lange, smalle baai. Hier bevindt zich een ACI marina.

Na de nacht in Vrboska of Jelsa te hebben doorgebracht, zet zeil door het ‘kanaal’ van Hvar richting Brač. De baai van Blača is mooi om een zwempauze te nemen, echter niet beschut voor wind vanuit zuid/zuid-oost. In dat geval is het beter door te varen naar Ražanj. Enkele mijlen vanuit hier naar Milna, waar zich een ACI Marina bevindt. Milna is een pittoresk dorpje op het eiland Brač. Het ligt goed beschut tegen alle winden en bij slecht weer.

Op deze laatste dag terug naar Trogir is een stop in de baai van Nečujam een optie. Het ligt zeer beschut aan de noord kant van het eiland Šolta. Let op: aan het eind van de baai bevinden zich onderwater muren, overblijfselen van een oud-Romeinse vis-boerderij. Šolta is een klein eiland en ligt ten westen van het eiland Brač. In het noorden ligt de stad Split op het vasteland. Šolta is het 13e grootste eiland van Kroatië. Šolta heeft een oppervlakte van 52 km².Vanaf hier zijn het nog 12nm naar Trogir.

LET OP!

Deze routebeschrijving is niet bedoeld als vervanging van ‘pilot-books’ of ‘marine-charts’. Sailpoint Kroatië is op geen enkele wijze aansprakelijk voor ongemakken of problemen ontstaan door het volgen vandeze of andere routebeschrijvingen.